woensdag 23 september 2015

Monstertank


Dit was onze tweede les van kunstzinnige oriëntatie. We moesten voor de les filmpjes kijken en we moesten een volle tas meenemen met kosteloos materiaal. In de filmpjes hebben we gehoord over bepaalde fases. Zoals de oriëntatie, productie, experimenteel werkproces. 

In de les moesten wij gaan werken met het experimenteel werkproces. Dit deden wij door onze tas met kosteloos materiaal te gebruiken om een Racevoertuig Monster te maken. 

We stopten zomaar een aantal onderdelen bij elkaar en hadden nog niet echt een idee wat het eindproduct zou worden.

De opdracht was dat we geen één onderdeel van het kunstwerk mochten gebruiken zoals het was. (Dus een flesje moest je bijvoorbeeld gaan bewerken. ) Het Racevoertuig moest er snel en monsterlijk uit zien. De docent vertelde er ook bij dat er 1 gedeelte moest kunnen bewegen zodat we er in de volgende les een soort film van kunnen maken. 

Hieronder ziet u het Kunstwerk Monstertank! Door zijn naverbrander kan hij met zijn gelige griezelige tentakels beestjes eten en kindjes vangen. 

'Is het een vliegtuig is het een vogel? Nee dat is het niet, het is MONSTERTANK die u door de hemel vliegt!'























Beoordeling Matrix;


Criteria NietzichtbaarTwijfelOvertuigend
Ruimtelijk VoertuigXX
2,0
Snelle vorm in één geheelX1
X
Losse beweegbare onderdelenX
1
X
Monsterlijke uitstralingXX
2,0
3 Assemblage TechniekenXX
2,0
Totaal aantal punten
x
2
6,0
= 8,0
Conclusie:
Ze hebben een 8,0 gescoord. Dit komt onder ander omdat ze origineel ontwerp hebben en niet alleen lijm hebben gebruikt maar ook nietjes en touw (knopen en klemmen). Alleen het bewegelijk deel en snelheid deel is in twijfel te brengen. Het heeft geen strakke lijnen en het beweeglijk deel zijn de tentakels en vleugels maar dit is te klein (of helpt niet mee) om de snelheid van het racemonster beeld te laten geven.
Ze zijn desondanks goed bezig geweest hebben creatief gebruik gemaakt van de materialen en gereedschap wat het doel eigenlijk was van de opdracht!

maandag 7 september 2015

Van Knutselen tot beeldende Vorming


De eerste les van kunstzinnige oriëntatie op de Hogeschool van Leiden. We kwamen in wat wij herkende als Beeldende vorming lokaal van de middelbare school. We kregen te horen dat we alleen maar een actieve houding moesten hebben en aanwezigheid voor de eerste periode. Ik dacht dat wordt een eitje. Totdat de leeraar de algemene voorwaarden opnoemde, dat was dat wij ook nog een blog moesten bijhouden. Het werd hierna muisstil en iedereen dacht, oké dit is geen knippen en plakken uurtje meer zoals op de middelbare school.

De eerste opdracht

In de opdracht die wij kregen stond bouw een droom toren zoals het kindje droomde over de hoge Eiffeltoren en volg de handleiding strikt! 
Je kunt op de foto's zien dat wij kubussen moesten maken en die op elkaar moesten lijmen. Wij zagen dit als een race om een zo hoog mogelijke toren te maken. We zagen de andere groepjes geen kubussen maken en hun torens versieren. Hierdoor raakte wij in de war en hebben op de bovenkant een dak weten te lijmen en soort 'juffen' krulletjes aan de onderste balken. 

  Knutselen VS Beeldende Vorming

Je hoorde net al dat andere groepjes hele andere creatieve torens maakte, dit kwam omdat zij een andere opdracht hadden gekregen. Wij hadden een 'knutsel' opdracht gekregen samen met een ander groepje (onze toren was hoger). De rest van de klas had een 'Beeldende Vorming' opdracht gekregen. Zij hadden de opdracht om een zo hoog en mooie toren te maken voor het restaurant van de kleine muis uit Ratatouille. Onze opdracht werd gebruikt op scholen maar was in vergelijking met de andere creatievere opdracht veel minder leuk. Het verschil zit hem in de vrijheid van de opdracht. Onze opdracht was duidelijk en we kregen samen met het andere groepje een zelfde soort toren en de leraar kon ons alleen beoordelen op of wij de opdracht goed gevolgd hadden. De andere groepjes kregen gewoon de opdracht maak een toren met papier, zo hoog en mooi mogelijk. Hier kreeg je veel meer variatie en creatieve uitkomsten. Hierin kan de leraar beoordelen op meerdere vlakken zoals creativiteit, zorgvuldigheid en stevigheid. 

Conclusie

De conclusie is dat je met knutselen een voorbeeld volgt en daarmee een doel bereikt. Beeldende Vorming daarentegen juist je eigen oplossingen moet verzinnen en zonder voorbeeld je eigen doel gaat gebruiken. Knutselen is echt nadoen en niet zelf denken en Beeldende Vorming is zelf verzinnen en met eigen ideeën moet komen.